GLUE 2021: The Color Issue #2: Lex Pott

Lex Pott (1985) woont en werkt in Rotterdam, studeerde in 2009 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven en werkt vooral met ‘pure’ materialen zoals hout, steen en metaal, waarbij hij met zijn ontwerpen zoals hij het zelf zegt 'terug wil naar de essentie'. Hij werkt voor merken als HAY, Decoratori Bassanesi en &Tradition en werd in 2015 uitgeroepen tot 'No.1 Designtalent Nederland' door de Volkskrant. Ook werkte hij jarenlang als freelance designer voor Scholten & Baijings en het JongeriusLab, beiden designers / ontwerpbureau's voor wie kleur een zeer belangrijke rol speelt in de producten die ze maken.

 

Voor het bepalen van de kleuren voor een productie, hoe ga je dan doorgaans te werk, wat zijn je (werk)stappen?

Ik begin in een ontwerp met iets wat ik zelf zou willen. De kleuren zijn vaak intuïtief. Echter probeer ik wel altijd kleur te cureren met dezelfde verzadiging of intensiteit. Het kan ook een combinatie zijn van zachte kleuren met hele harde intense kleuren. Bij de Pillar kaarsen voor HAY zitten er rustige klassieke kaarsen bij en hele intense felle combinaties. Naar mijn idee is een kaars of accessoire perfect om kleur te gebruiken. Het is namelijk een sterk statement en valt op door de intense kleuren.

 


Kun je voorbeelden geven van kleuren(combinaties) van je designs die je bijzonder goed gelukt vindt?

Een van mijn favorieten is de blauw, grijs en oker kaars. Deze lijkt klassiek maar geeft toch een mooi en rijk hedendaags palet. De reden dat ik hier met name erg blij van wordt is dat deze in nagenoeg elke context goed tot zijn recht komt. Subtiel maar toch uitgesproken en kleurrijk. De grijstint zorgt voor de visuele verbinding van het blauw en oker.

 


Zijn er ook kleuren die je uitgesproken lelijk vindt? Zijn er ook kleuren die je buitengewoon mooi vindt? En in dat kader: zijn er ook kleuren waar je voor moet oppassen omdat je merkt dat je ze te vaak gebruikt in je ontwerpen?

Nee eerlijk gezegd niet. Elke kleur moet je in de juiste context plaatsen. Ik probeer altijd verschillende paletten in mijn werk te onderzoeken. Meer klassiek, vergrijst, heel verfijnd en pastel en natuurlijk neon knalkleuren. Het gaat in mijn werk altijd over de harmonie en samenhang van kleuren. Een kleur die ik vaak lelijk vind is Lime groen. Ziet er goedkoop uit. Ik zie het juist als uitdaging om nieuwe paletten en nuances te onderzoeken en juist zo min mogelijk kleur te herhalen omdat het specifiek bij een object hoort voor mij.


Twijfel je bij kleurkeuzes veel of weet je het doorgaans heel zeker?

Kleur is heel intuïtief. Dit is voor mij vaak in één oogopslag duidelijk. Natuurlijk weet ik een bepaalde grammatica van kleur wat de keuzes vereenvoudigd maar intuïtief kan ik doorgaans in een keer bepalen of iets werkt of juist niet.

 


Zijn er andere designers of kunstenaars die je inspireren op het vlak van kleur?

Jazeker. Hella Jongerius, Johannes Itten, Nathalie Du Pasquier en Alexander Girard.

 

(Johannes Itten, bron wikipedia)


Kun je iets zeggen over of en hoe je beïnvloedt wordt mbt kleurkeuzes? Bijvoorbeeld je emotie, het seizoen, de mode, algemene kleurtrends etc

Ik kijk nooit naar kleurtrends. De producten die ik maak komen vaak na ontwikkeling pas over een jaar of twee jaar uit. Als ik trends zou volgen vis ik altijd achter het net. Ik kijk ook vaak naar de relatie tussen materiaal en kleur. Natuursteen heeft hele mooie kleuren maar het palet is beperkt. Bij kaarsen is de kleur diep omdat het massief gekleurd is in tegenstelling tot verf of lakken. Ik probeer altijd een combinatie te maken tussen materiaal, techniek en vorm. Kleur speelt hier een cruciale rol in. Uiteindelijk probeer ik vorm, functies en fun te combineren. De lol hierin staat centraal door te experimenteren. In kleur kan ik veel onderzoeken en daar ben ik nog lang niet mee klaar. Ik probeer daarom veel verschillende dingen uit waaronder paletten waarin ik mijn eigen logica probeer te vinden. Hopelijk kunnen andere mensen dit ook waarderen.

 

VOOR EEN OVERZICHT VAN HET WERK VAN LEX POTT KlIK HIER

© 2017 - 2025 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss