Rijksmuseum DNA Wallpaper #038 'Het Straatje' Wide - Irma Boom
Over het Rijksmuseum DNA wallpaper / behang
Graphic designer Irma Boom heeft tien jaar lang gewerkt aan het analyseren van een serie van 25 bekende schilderijen uit het Rijksmuseum in Amsterdam om hun ‘kleur-DNA’ te destilleren: de essentiële kleuren van elk schilderij. Deze DNA-monsters van individuele schilderijen, zoals Vermeer’s Melkmeisje en de dreigende Zwaan van Jan Asselijn, zijn nu beschikbaar als behang in smalle of brede strepen.
De behangcollectie werd oorspronkelijk uitgebracht in 36 kleuren. Onlangs hebben Irma Boom en de producent matter of material besloten om 14 nieuwe kleuren toe te voegen, waardoor het nu de uitgebreide behangserie van 50 verschillende prints zijn. Deze prints kunnen eindeloos met elkaar worden gecombineerd en afgestemd.
KLIK VOOR EEN OVERZICHT VAN DE HELE SERIE RIJKSMUSEUM DNA HIER
KLIK VOOR EEN OVERZICHT VAN ANDERE BEHANGEN HIER
We hebben alle samples van het behang in de winkel liggen, kom ze vooral bekijken in Amsterdam!
Specificaties
Afmetingen: 48,7 x 900 cm
Materiaal: Geprint fleecepapier
Levertijd: Circa 1 week
Let op: dit behang wordt op bestelling geprint, retourzendingen zijn niet mogelijk! Kom het eerst bekijken voor je het koopt!
Over 'Het Straatje' van Johannes Vermeer
Gezicht op huizen in Delft, beter bekend als Het straatje, is een meesterwerk van de Hollandse schilder Johannes Vermeer, geschilderd rond 1658. Het schilderij, een olieverf op doek met afmetingen van 54,3 x 44 cm, toont een alledaags straatbeeld in Delft en is een van de slechts twee bekende stadsgezichten van Vermeer. Sinds 1921 maakt het deel uit van de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam .
Het schilderij toont een steegje met delen van huizen in Delft, waar het gewone leven centraal staat. In het midden is een schrobgoot zichtbaar, wat erop wijst dat de panden dicht bij een gracht lagen . De scène bevat subtiele details, zoals een vrouw die de stoep schrobt en kinderen die spelen, wat een gevoel van diepte en realisme toevoegt. De bakstenen muren, met hun scheuren en witte kalk, zijn bijna tastbaar en benadrukken Vermeers vermogen om alledaagse scènes tot iets bijzonders te verheffen .
Het schilderij markeert een verschuiving in Vermeers werk van Bijbelse en mythologische thema’s naar intieme, alledaagse taferelen. De delicate balans tussen licht en schaduw, samen met de gedempte kleuren, creëert een serene en tijdloze sfeer. Het straatje weerspiegelt Vermeers meesterlijke techniek en zijn aandacht voor detail, waarmee hij de eenvoud van het dagelijks leven verheft tot kunst .
De exacte locatie van Het straatje is lange tijd onderwerp van discussie geweest. Tot 2015 werd aangenomen dat het schilderij de Nieuwe Langendijk 22-26 afbeeldde. In 2015 stelde kunsthistoricus Frans Grijzenhout echter dat de locatie zich aan de Vlamingstraat 40-42 bevindt. Hij baseerde dit op het "Register op het kadegeld" uit 1667, waarin vermeld staat dat het huis rechts op het schilderij de grote brand van Delft in 1536 had doorstaan. Dit huis werd bewoond door Vermeers tante, Ariaentgen Claes van der Minne, en haar dochters. Het rechterpoortje op het schilderij stond bekend als de Penspoort, wat overeenkomt met historische kaarten en andere details uit die tijd.
Over Irma Boom
Irma Boom (1960) is een internationaal gerenommeerde Nederlandse grafisch ontwerpster, bekend om haar innovatieve boekontwerpen. Hoewel boeken haar voornaamste focus zijn, heeft Boom ook haar stempel gedrukt op huisstijlen, postzegels, kalenders en zelfs munten. Haar werk heeft een unieke signatuur: elk ontwerp is doordacht in zijn geheel – van de kaft tot de snede en de pagina-indeling. Dit maakt haar boeken niet alleen functionele objecten, maar ook kunstwerken op zichzelf.
Loopbaan en doorbraak
Na haar studie aan de AKI in Enschede begon Boom haar carrière bij de Sdu ontwerpgroep in Den Haag. Hier ontwierp ze in 1988 haar eerste 'best verzorgde boek', wat meteen haar perfectionistische benadering liet zien. Een vroege doorbraak kwam in 1991, toen Boom haar eigen studio oprichtte in Amsterdam en de opdracht kreeg een bedrijfsboek te maken voor SHV, een project dat uitmondde in een meer dan 2.000 pagina's tellend meesterwerk. Dit ‘SHV-boek’ wordt beschouwd als een icoon van Dutch Design en bracht haar internationale bekendheid en prestigieuze samenwerkingen met merken als Chanel, Vitra en Ferrari.
Kenmerkende ontwerpen
Boom staat bekend om haar radicale en conceptuele benadering van grafisch ontwerp. Elk detail wordt geïntegreerd in het verhaal dat het boek vertelt. Zo kreeg het boek Weaving like a metaphor een ruwe snede, verwijzend naar de textiele werken van kunstenaar Sheila Hicks. Het ontwerp voor Chanel Nº5 daarentegen is volledig wit, met tekst en afbeeldingen enkel in reliëf zichtbaar. Haar ontwerpen zijn vaak experimenteel en zetten traditionele boekvormen op hun kop, zoals bij het Viktor & Rolf-boek dat alleen uit kaften bestaat.
Merk / Designer
Irma Boom / matter of material
Afmetingen
48,7 x 900 cm
Materiaal
printed fleece paper