Nr 15 van 50

Rijksmuseum DNA Wallpaper #015 'Portret van Maria van Strijp' Small - Irma Boom

€ 215,00 (incl. btw)
Artikel niet op voorraad

bestelbaar: levertijd ong. 1 week.

Over het Rijksmuseum DNA wallpaper / behang

Graphic designer Irma Boom heeft tien jaar lang gewerkt aan het analyseren van een serie van 25 bekende schilderijen uit het Rijksmuseum in Amsterdam om hun ‘kleur-DNA’ te destilleren: de essentiële kleuren van elk schilderij. Deze DNA-monsters van individuele schilderijen, zoals Vermeer’s Melkmeisje en de dreigende Zwaan van Jan Asselijn, zijn nu beschikbaar als behang in smalle of brede strepen.

De behangcollectie werd oorspronkelijk uitgebracht in 36 kleuren. Onlangs hebben Irma Boom en de producent matter of material  besloten om 14 nieuwe kleuren toe te voegen, waardoor het nu de uitgebreide behangserie van 50 verschillende prints zijn. Deze prints kunnen eindeloos met elkaar worden gecombineerd en afgestemd.

 

KLIK VOOR EEN OVERZICHT VAN DE HELE SERIE RIJKSMUSEUM DNA HIER

KLIK VOOR EEN OVERZICHT VAN ANDERE BEHANGEN HIER

 

We hebben alle samples van het behang in de winkel liggen, kom ze vooral bekijken in Amsterdam!

Specificaties
Afmetingen: 48,7 x 900 cm
Materiaal: Geprint fleecepapier

Levertijd: Circa 1 week

Let op: dit behang wordt op bestelling geprint, retourzendingen zijn niet mogelijk! Kom het eerst bekijken voor je het koopt!

 

Over 'Portret van Maria van Strijp' van Johannes Cornelisz Verspronck

Het Portret van Maria van Strijp is een verfijnd werk van Johannes Cornelisz Verspronck, geschilderd in 1652. Maria van Strijp, afkomstig uit een rijke Haarlemse familie die actief was in de textielhandel, wordt afgebeeld in een elegante zwarte jurk met rijkelijk kant en sieraden die haar hoge sociale status benadrukken . De keuze voor Verspronck als schilder was vanzelfsprekend: hij stond bekend om zijn uitzonderlijke vaardigheid in het weergeven van kostbare stoffen en juwelen, wat hem bijzonder populair maakte bij vrouwelijke opdrachtgevers.

Verspronck (ca. 1600-1662) was een portretschilder uit de Gouden Eeuw, geboren in Haarlem als zoon van schilder Cornelis Engelsz. Hij werd sterk beïnvloed door Frans Hals, wat te zien is in de natuurlijke expressies en ontspannen houdingen van zijn modellen. Verspronck onderscheidde zich echter door zijn precisie in het schilderen van details zoals kant en sieraden. Hij schilderde voornamelijk katholieke opdrachtgevers in Haarlem en won prestigieuze opdrachten, zoals het groepsportret van de regentessen van het Heilige Geesthuis in 1642, een opdracht die Frans Hals misliep .

In dit portret zit Maria van Strijp zijdelings op een stoel, met de rugleuning naar de kijker toe, een speelse compositie die Verspronck mogelijk ontleende aan Frans Hals. De ingetogen kleuren van de achtergrond laten de rijke details van haar kleding en sieraden extra opvallen. Dit portret toont niet alleen Maria’s status, maar ook Versproncks meesterschap in het vastleggen van texturen en materialen. Het werk weerspiegelt de verfijning en waardigheid van de geportretteerde en is een prachtig voorbeeld van de portretkunst uit de Nederlandse Gouden Eeuw.

 

Over Irma Boom

Irma Boom (1960) is een internationaal gerenommeerde Nederlandse grafisch ontwerpster, bekend om haar innovatieve boekontwerpen. Hoewel boeken haar voornaamste focus zijn, heeft Boom ook haar stempel gedrukt op huisstijlen, postzegels, kalenders en zelfs munten. Haar werk heeft een unieke signatuur: elk ontwerp is doordacht in zijn geheel – van de kaft tot de snede en de pagina-indeling. Dit maakt haar boeken niet alleen functionele objecten, maar ook kunstwerken op zichzelf.

Loopbaan en doorbraak
Na haar studie aan de AKI in Enschede begon Boom haar carrière bij de Sdu ontwerpgroep in Den Haag. Hier ontwierp ze in 1988 haar eerste 'best verzorgde boek', wat meteen haar perfectionistische benadering liet zien. Een vroege doorbraak kwam in 1991, toen Boom haar eigen studio oprichtte in Amsterdam en de opdracht kreeg een bedrijfsboek te maken voor SHV, een project dat uitmondde in een meer dan 2.000 pagina's tellend meesterwerk. Dit ‘SHV-boek’ wordt beschouwd als een icoon van Dutch Design en bracht haar internationale bekendheid en prestigieuze samenwerkingen met merken als Chanel, Vitra en Ferrari.

Kenmerkende ontwerpen
Boom staat bekend om haar radicale en conceptuele benadering van grafisch ontwerp. Elk detail wordt geïntegreerd in het verhaal dat het boek vertelt. Zo kreeg het boek Weaving like a metaphor een ruwe snede, verwijzend naar de textiele werken van kunstenaar Sheila Hicks. Het ontwerp voor Chanel Nº5 daarentegen is volledig wit, met tekst en afbeeldingen enkel in reliëf zichtbaar. Haar ontwerpen zijn vaak experimenteel en zetten traditionele boekvormen op hun kop, zoals bij het Viktor & Rolf-boek dat alleen uit kaften bestaat.

Merk / Designer
Irma Boom / matter of material

Afmetingen
48,7 x 900 cm

Materiaal
printed fleece paper

Terug naar overzicht
© 2017 - 2025 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss

Menu