Nr 12 van 50

Rijksmuseum DNA Wallpaper #012 'Gezicht op Olinda' Wide - Irma Boom

€ 215,00 (incl. btw)
Artikel niet op voorraad

bestelbaar: levertijd ong. 1 week.

Over het Rijksmuseum DNA wallpaper / behang

Graphic designer Irma Boom heeft tien jaar lang gewerkt aan het analyseren van een serie van 25 bekende schilderijen uit het Rijksmuseum in Amsterdam om hun ‘kleur-DNA’ te destilleren: de essentiële kleuren van elk schilderij. Deze DNA-monsters van individuele schilderijen, zoals Vermeer’s Melkmeisje en de dreigende Zwaan van Jan Asselijn, zijn nu beschikbaar als behang in smalle of brede strepen.

De behangcollectie werd oorspronkelijk uitgebracht in 36 kleuren. Onlangs hebben Irma Boom en de producent matter of material  besloten om 14 nieuwe kleuren toe te voegen, waardoor het nu de uitgebreide behangserie van 50 verschillende prints zijn. Deze prints kunnen eindeloos met elkaar worden gecombineerd en afgestemd.

 

KLIK VOOR EEN OVERZICHT VAN DE HELE SERIE RIJKSMUSEUM DNA HIER

KLIK VOOR EEN OVERZICHT VAN ANDERE BEHANGEN HIER

 

We hebben alle samples van het behang in de winkel liggen, kom ze vooral bekijken in Amsterdam!

Specificaties
Afmetingen: 48,7 x 900 cm
Materiaal: Geprint fleecepapier

Levertijd: Circa 1 week

Let op: dit behang wordt op bestelling geprint, retourzendingen zijn niet mogelijk! Kom het eerst bekijken voor je het koopt!

 

Over 'Gezicht op Olinda' van Frans Jansz Post

Gezicht op Olinda is een schilderij van Frans Post, een Nederlandse schilder die als een van de eerste Europese kunstenaars landschappen van Amerika vastlegde. Het schilderij toont de kathedraal van Olinda in vervallen staat, als gevolg van de schade die werd veroorzaakt toen de Nederlanders een deel van Brazilië veroverden op de Portugezen. Het werk is bijzonder vanwege de gedetailleerde weergave van Braziliaanse flora en fauna, gebaseerd op Post’s schetsen die hij tijdens zijn verblijf in Brazilië maakte. Het schilderij heeft zijn originele lijst behouden, die versierd is met natuurmotieven.

Frans Post maakte deel uit van het gevolg van Johan Maurits van Nassau-Siegen, die tussen 1637 en 1644 gouverneur was van de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) in Brazilië. Post, destijds 23 jaar oud en relatief onbekend, reisde in 1636 naar Brazilië met als doel de natuur en het landschap vast te leggen. Samen met andere kunstenaars, wetenschappers en natuuronderzoekers creëerde hij honderden tekeningen. Na zijn terugkeer in Nederland genoot Post succes als schilder.

Gezicht op Olinda, geschilderd in 1662, bijna twee decennia na zijn terugkeer in Haarlem, is een van Post’s grootste werken. Het toont een tropisch landschap met een mix van Braziliaanse, Europese en Afrikaanse planten, wat de koloniale invloeden weerspiegelt. In de voorgrond zijn diverse dieren afgebeeld, zoals een miereneter, een luiaard, een aap met een banaan, vogels en insecten. De vegetatie is weelderig met cactussen, bloemen, een papajaboom en een ananas. In het midden staat een beschadigde kerk op een heuvel, omringd door palmbomen en blauwe struiken. Mensen, waaronder Portugese kolonisten en tot slaaf gemaakte Afrikaanse personen, zijn afgebeeld in en rond de kerk. In de achtergrond creëert Post diepte met atmosferisch perspectief en een zachte blauwe lucht met wolken. Dit schilderij wordt beschouwd als een van Post’s meest succesvolle werken en een belangrijk document van de Nederlandse koloniale aanwezigheid in Brazilië.

 

Over Irma Boom

Irma Boom (1960) is een internationaal gerenommeerde Nederlandse grafisch ontwerpster, bekend om haar innovatieve boekontwerpen. Hoewel boeken haar voornaamste focus zijn, heeft Boom ook haar stempel gedrukt op huisstijlen, postzegels, kalenders en zelfs munten. Haar werk heeft een unieke signatuur: elk ontwerp is doordacht in zijn geheel – van de kaft tot de snede en de pagina-indeling. Dit maakt haar boeken niet alleen functionele objecten, maar ook kunstwerken op zichzelf.

Loopbaan en doorbraak
Na haar studie aan de AKI in Enschede begon Boom haar carrière bij de Sdu ontwerpgroep in Den Haag. Hier ontwierp ze in 1988 haar eerste 'best verzorgde boek', wat meteen haar perfectionistische benadering liet zien. Een vroege doorbraak kwam in 1991, toen Boom haar eigen studio oprichtte in Amsterdam en de opdracht kreeg een bedrijfsboek te maken voor SHV, een project dat uitmondde in een meer dan 2.000 pagina's tellend meesterwerk. Dit ‘SHV-boek’ wordt beschouwd als een icoon van Dutch Design en bracht haar internationale bekendheid en prestigieuze samenwerkingen met merken als Chanel, Vitra en Ferrari.

Kenmerkende ontwerpen
Boom staat bekend om haar radicale en conceptuele benadering van grafisch ontwerp. Elk detail wordt geïntegreerd in het verhaal dat het boek vertelt. Zo kreeg het boek Weaving like a metaphor een ruwe snede, verwijzend naar de textiele werken van kunstenaar Sheila Hicks. Het ontwerp voor Chanel Nº5 daarentegen is volledig wit, met tekst en afbeeldingen enkel in reliëf zichtbaar. Haar ontwerpen zijn vaak experimenteel en zetten traditionele boekvormen op hun kop, zoals bij het Viktor & Rolf-boek dat alleen uit kaften bestaat.

Merk / Designer
Irma Boom / matter of material

Afmetingen
48,7 x 900 cm

Materiaal
printed fleece paper

Terug naar overzicht
© 2017 - 2025 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss

Menu