Rijksmuseum DNA Wallpaper #007 'De zielenvisserij' Small - Irma Boom
Over het Rijksmuseum DNA wallpaper / behang
Graphic designer Irma Boom heeft tien jaar lang gewerkt aan het analyseren van een serie van 25 bekende schilderijen uit het Rijksmuseum in Amsterdam om hun ‘kleur-DNA’ te destilleren: de essentiële kleuren van elk schilderij. Deze DNA-monsters van individuele schilderijen, zoals Vermeer’s Melkmeisje en de dreigende Zwaan van Jan Asselijn, zijn nu beschikbaar als behang in smalle of brede strepen.
De behangcollectie werd oorspronkelijk uitgebracht in 36 kleuren. Onlangs hebben Irma Boom en de producent matter of material besloten om 14 nieuwe kleuren toe te voegen, waardoor het nu de uitgebreide behangserie van 50 verschillende prints zijn. Deze prints kunnen eindeloos met elkaar worden gecombineerd en afgestemd.
KLIK VOOR EEN OVERZICHT VAN DE HELE SERIE RIJKSMUSEUM DNA HIER
KLIK VOOR EEN OVERZICHT VAN ANDERE BEHANGEN HIER
We hebben alle samples van het behang in de winkel liggen, kom ze vooral bekijken in Amsterdam!
Specificaties
Afmetingen: 48,7 x 900 cm
Materiaal: Geprint fleecepapier
Levertijd: Circa 1 week
Let op: dit behang wordt op bestelling geprint, retourzendingen zijn niet mogelijk! Kom het eerst bekijken voor je het koopt!
Over 'De zielenvisserij' van Adriaen van de Venne
In het Rijksmuseum te Amsterdam bevindt zich een bijzonder schilderij van de Noord-Nederlandse meester Adriaen van de Venne: De Zielenvisserij. Dit werk, dat dateert uit 1614, vormt een fascinerend inkijkje in de religieuze en politieke spanningen die de Nederlanden in de 17e eeuw kenmerkten.
Het schilderij toont een uitgestrekt landschap waarin een brede rivier centraal staat. Aan beide oevers heeft zich een grote menigte verzameld, terwijl op het water roeiboten actief zijn. Vanuit deze boten worden met netten mensen uit het water 'gevist'. Dit tafereel verwijst naar de woorden van Jezus: ‘Kom, volg mij! Ik zal van jullie vissers van mensen maken.’ Het werk is een allegorie op de religieuze verdeeldheid van die tijd en bevat een kritische noot richting de katholieke kerk. Aan de linkerkant van de rivier staan de protestanten afgebeeld, met prominente figuren zoals de prinsen van Oranje, Maurits en Frederik Hendrik, maar ook internationale bondgenoten zoals de winterkoning Frederik V van de Palts en zijn vrouw Elizabeth Stuart. Opvallend is dat de schilder zichzelf heeft afgebeeld in deze groep – herkenbaar als de derde man van links, onderaan. De rechteroever wordt daarentegen bevolkt door de katholieken, waaronder belangrijke leiders zoals de landvoogden van de Zuidelijke Nederlanden, Albert en Isabella, en veldheer Ambrogio Spinola. Ook paus Paulus V is zichtbaar, gedragen in een draagstoel, omringd door kardinalen. Verder zien we de priester Johannes Neyen en vermoedelijk de hofdwerg Antoine Payen.
De strijd op het water
De roeiboten op de rivier weerspiegelen de religieuze concurrentie. Zowel de protestanten als de katholieken strijden om het 'vissen van zielen'. De katholieke boot wordt bestuurd door een bisschop en bevat een muziekmakende groep. Toch legt de schilder de protestantse boot duidelijk in een positiever daglicht. Waar de katholieken gebruik maken van aflaten en andere symbolen van corruptie, wordt de protestantse boot aangedreven door het oordeel van God (IEHOVA IVDICIVM) en een open Bijbel met verwijzingen naar de woorden van Jezus. De vissers lijken hier kalm en vastberaden.
Symboliek en details
Het schilderij zit vol subtiele verwijzingen. Aan de protestantse kant zien we een boom met een papier waarop ‘Psalm 1’ staat. Deze psalm prijst de rechtvaardigen die hun vreugde vinden in de wet van de Heer. Daaronder staat een jonge sinaasappelboom, symbool voor groei en hoop. Aan de katholieke zijde daarentegen staat een dorre boom, waarin een heiligenbeeld is geplaatst, een verwijzing naar de leegte van rituelen zonder geloof. De regenboog boven het tafereel, een veelvoorkomend element in voorstellingen van het Laatste Oordeel, lijkt hier de hoopvolle belofte van God te symboliseren
Over Irma Boom
Irma Boom (1960) is een internationaal gerenommeerde Nederlandse grafisch ontwerpster, bekend om haar innovatieve boekontwerpen. Hoewel boeken haar voornaamste focus zijn, heeft Boom ook haar stempel gedrukt op huisstijlen, postzegels, kalenders en zelfs munten. Haar werk heeft een unieke signatuur: elk ontwerp is doordacht in zijn geheel – van de kaft tot de snede en de pagina-indeling. Dit maakt haar boeken niet alleen functionele objecten, maar ook kunstwerken op zichzelf.
Loopbaan en doorbraak
Na haar studie aan de AKI in Enschede begon Boom haar carrière bij de Sdu ontwerpgroep in Den Haag. Hier ontwierp ze in 1988 haar eerste 'best verzorgde boek', wat meteen haar perfectionistische benadering liet zien. Een vroege doorbraak kwam in 1991, toen Boom haar eigen studio oprichtte in Amsterdam en de opdracht kreeg een bedrijfsboek te maken voor SHV, een project dat uitmondde in een meer dan 2.000 pagina's tellend meesterwerk. Dit ‘SHV-boek’ wordt beschouwd als een icoon van Dutch Design en bracht haar internationale bekendheid en prestigieuze samenwerkingen met merken als Chanel, Vitra en Ferrari.
Kenmerkende ontwerpen
Boom staat bekend om haar radicale en conceptuele benadering van grafisch ontwerp. Elk detail wordt geïntegreerd in het verhaal dat het boek vertelt. Zo kreeg het boek Weaving like a metaphor een ruwe snede, verwijzend naar de textiele werken van kunstenaar Sheila Hicks. Het ontwerp voor Chanel Nº5 daarentegen is volledig wit, met tekst en afbeeldingen enkel in reliëf zichtbaar. Haar ontwerpen zijn vaak experimenteel en zetten traditionele boekvormen op hun kop, zoals bij het Viktor & Rolf-boek dat alleen uit kaften bestaat.
Merk / Designer
Irma Boom / matter of material
Afmetingen
48,7 x 900 cm
Materiaal
printed fleece paper