Nr 40 van 46

HIBI urushi bowl / kom hout φ 11,5 cm - KINTO

Artikelnr.: 26893
€ 67,00 (inclusief btw)
Voorraad: 2 stuks. Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verstuurd.

HIBI urushi bowl / kom hout φ 11,5 cm - KINTO

Deze prachtige urushi rijstkommen zijn onderdeel van het servies HIBI, wat 'dag tot dag' betekent in het Japans. Dat is dan ook exact waar dit servies voor gemaakt is: om iedere dag te gebruiken.

Het HIBI servies bevat drinkglazen in verschillende kleurentinten, een zwarte en witte porseleinen rijstkom maar ook een prachtige rode houten rijst of soep kom van Yamanaka lakwerk. Daarnaast zijn er borden, ook in zwart en wit, plus glazen kommen die net als de glazen in verschillende kleurtinten te krijgen zijn. Eten doe je dan natuurlijk met de prachtige houten eetstokjes in het servies te krijgen, alles zorgvuldig handgemaakt en afgewerkt met bijenwas...

Voor de perfectionist. Een van de kenmerken van gelakt houtwerk is dat het geen warmte geleidt als je er warm eten in doet, en dat het warme soep lang warm houdt. Het is met zorg gemaakt en gaat lang mee. Als je het elke dag gebruikt, zal het mooi verouderen en een van je meest gekoesterde voorwerpen worden.

 

Materiaal: Natuurlijk hout (kersen, urushi coating) Made in Japan

Niet gebruiken in de magnetron of vaatwasser. Gebruik dit product niet voor andere doeleinden dan waarvoor het bedoeld is. Niet in de buurt van open vuur plaatsen. Niet in de koelkast bewaren. Niet voor langere tijd in (warm of koud) water laten weken.

Na gebruik onmiddellijk wassen en goed afdrogen met een zachte doek. Was voorzichtig. Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen of staalwol. Vermijd direct zonlicht, droog goed af na gebruik en bewaar op een droge plaats.

Om de geur van nieuwe urushi-waren te verwijderen, is het effectief om ze een paar dagen in een rijstbak of -zak te bewaren, of schoon te maken met verdunde azijn. In zeldzame gevallen kunnen sommige mensen een allergische reactie op lak krijgen.

 

Afmetingen en inhoud:

φ11,5 cm, H 6,5 cm, inhoud 340 ml

 

KLIK VOOR EEN OVERZICHT VAN ALLE PRODUCTEN VAN KINTO HIER.

 

Over KINTO

KINTO is een Japans merk voor alledaagse producten, maar dan perfect uitgevoerd. Wij kennen weinig andere merken dat eenvoudige gebruiksvoorwerpen zoals een theekopje of thermosfles tot in detail zowel esthetisch als functioneel zo zorgvuldig doordenkt als KINTO. De rubberen onderkant van de thermosfles zodat hij niet wegglijdt, de subtiele merktekentjes op het glazen koffiepotje van de slowdripper zodat je weet hoeveel kopjes hij bevat - het zijn allemaal voorbeelden van een zorgvuldigheid die hun producten bijzonder maken. Het zit hem in de details.

KINTO streeft ernaar om, zoals ze het zelf zeggen, hun producten ‘harmonieus te laten passen in de leefruimte  Wij vinden hun producten werkelijk wonderschoon. Zelfs een eenvoudig glazen theekopje blinkt uit in vorm en grootte. Vanzelfsprekend zijn alle gietnaden netjes verwijdert. Ze gebruiken daarnaast materialen die mooi verouderen zoals messing. KINTO is bedoeld voor het leven.

 

 

KINTO werd opgericht in 1972 als een groothandel in serviesgoed in Shiga, Japan. Pas na verloop van tijd begon het bedrijf met het ontwikkelen van eigen producten vanuit een duidelijke doelstelling. Het assortiment van KINTO, variërend van tafelgerei en drinkgerei tot interieuraccessoires, wordt ontwikkeld met een expliciete focus op gebruiksvriendelijkheid en esthetisch evenwicht. De productlijn van KINTO is vrij breed: van een slow dripper in prachtig messing, of een theepotje met ingebouwde filter tot tafelservies of zelfs hydrocultuur vaasjes. Maar ook hele elegante plantenpotjes!

 

Over de techniek van houten Japanse kommen

De geschiedenis van Yamanaka lakwerk gaat bijna 400 jaar terug, tot de Azuchi-Momoyama periode. Het begon toen de groep "kijishi" (houtmeesters), die van berg naar berg trokken en leefden van het maken van gedraaide kommen, naar de Yamanaka Onsen (warmwaterbron) stroomopwaarts migreerden. De kommen werden gemaakt als souvenir voor degenen die de warmwaterbron bezochten en het gebied ontwikkelde zich vervolgens tot de oorsprong van kommen voor dagelijks gebruik, waarbij lak- en goudlaktechnieken werden toegepast.

De prefectuur Ishikawa in Hokuriku staat al sinds mensenheugenis bekend als het traditionele productiegebied voor lakwerk. Er zijn drie regio's - "Yamanaka van houtwerk", "Wajima van lakwerk" en "Kanazawa van goudlak".
Yamanaka lakwerk staat bekend om zijn ongeëvenaarde technieken en perfectie in de wereld van het gedraaide houtwerk; de geavanceerde techniek van "rokuro biki" (houtdraaien), die Yamanaka lakwerk onderscheidt, wordt ondersteund door houtmeesters met superieur vakmanschap.

Lakwerk wordt gemaakt door middel van verschillende processen zoals "kiji biki", "kiji gatame" en "nuri" door bekwame houtmeesters.

Kiji biki
De ambachtslieden gebruiken "rokuro (pottenbakkersschijf)" en verschillende soorten "kanna (Japanse schaven)" die ze zelf hebben gemaakt om de "arabiki" ruw geschaafd hout te draaien.

Kiji gatame
Daarna wordt het naar "nushi (schilder)" gebracht die het hout verft met ruwe lak gemengd met diatomeeënaarde en slijpsteenpoeder zodat de houtnerf gevuld is en de inhoud niet lekt bij gebruik. Door het proces dat "mesuri" heet een paar keer te herhalen om lakwerk te drogen, wordt het duurzamer gemaakt. "Nushi" polijst het oppervlak vervolgens gelijkmatig. Dit proces is van grote invloed op hoe goed het lakwerk zal zijn.

Nuri
HIBI Lakwerk wordt gemaakt met de techniek die "fuki urushi" heet. Door te lakken, af te vegen en 5 keer te drogen, wordt het lakwerk glanzender en komt de houtnerf mooi tot zijn recht. Door gelijkmatige en dunne lagen lak aan te brengen, wordt de eenvoudige maar elegante textuur gecreëerd.

De urushi-kom heeft een mooie en gladde lijn die het lichaam met de basis verbindt, gemaakt om comfortabel te zijn in het dagelijks gebruik en om op natuurlijke wijze op tafel te passen. Met het oog op het gemak om vast te houden en de gladde textuur in de mond, tonen de ambachtslieden hun vakmanschap om de kom zo dun en licht mogelijk te maken.

Een van de kenmerken van gelakt houtwerk is dat het geen warmte geleidt als je er warm eten in doet, en dat het warme soep lang warm houdt. Het is met zorg gemaakt en gaat lang mee. Als je het elke dag gebruikt, zal het mooi verouderen en een van je meest gekoesterde voorwerpen worden.

Het natuurlijke gevoel van hout en lak, het ontwerp om het naar het leven van de gebruiker te leiden; het is het juweeltje gecreëerd door superieur vakmanschap om materialen en vorm met elkaar te verbinden.

Merk / Designer
KINTO

Afmetingen
φ11,5 cm, H 6,5 cm, inhoud 340 ml

Materiaal
Kersenhout (urushi coating)

Terug naar overzicht
© 2017 - 2025 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss