Nr 35 van 35

Wimpy the wool wizard - Foekje Fleur

Artikelnr.: 7423606896830
€ 29,90 (inclusief btw)
Voorraad: 2 stuks. Voor 16 uur besteld, morgen bezorgd!

Wimpy the wool wizard - Foekje Fleur

Wimpy – de wolwizard – biedt je een doosje met gereedschappen, materialen en instructies om de wollen kledingstukken in je kast te repareren en te verzorgen, zodat ze veel langer meegaan.

Wimpy leert je de beste praktijken voor het wassen, drogen en borstelen van wol om kledingstukken in perfecte vorm te houden. Maar na jaren van slijtage, een klein ongelukje of een mottenaanval leert hij je ook hoe je reparaties kunt uitvoeren die niet alleen dummy-proof en snel zijn, maar ook je kledingstuk personaliseren.

 

Wimpy the wool wizard bevat:

- opbergdoosje met illustraties van Lauraine Meyer
- 5 soorten stopwol van Schoppel Wolle
- 5 soorten viltwol van Koperdraadje uit Kinderdijk
- instructies en wasles poster
- viltnaald
- haaltjesnaald
- stopnaald
- naaldhouder
- macaron,
de basis voor het stoppen van truien en sokken
- wolborstel, verwijderd vuil en basis voor naaldvilten
- pillenkammetje, verwijderd pilletjes en pluisjes

 

Pillenpluizen

Het dragen van wol zorgt er vaak voor dat kleine vezeltjes los raken en kleine ronde klittenballetjes vormen, die vaak op plekken met veel wrijving – zoals onder de oksels – aan een kleding stuk geplakt zitten. Ze worden pluis of pilletjes genoemd. Hoewel pillen volledig onschuldig zijn, vinden veel mensen dat het kledingstuk er minder mooi uitziet.

Met de pillenpluizer verwijder je ze supersnel van zowel geweven als gebreid textiel, en je neemt gelijk andere haren en pluisjes mee. Leg je kledingstuk op een zachte platte ondergrond – zoals een bed of bank – en beweeg de pillenpluizer met korte halen en wat druk over het kledingstuk heen. Werk van onder naar boven en van links naar rechts, zodat je alles netjes afwerkt. Daarna kun je het kledingstuk volgens de instructies aan de achterkant wassen, om eventuele andere losse vezels weer vast te zetten. Pillen gebeurt vaak bij nieuwe kleren. Na verloop van tijd zal het minder worden, maar het kan zijn dat je het pillenpluizen een aantal keren moet herhalen voordat het helemaal niet meer pilt.

 

Droogvilten

De snelste en makkelijkste manier om een gat te dichten is vilten; ik blijf me steeds verbazen hoe snel de wollen vezels samen smelten tot een sterk materiaal. Deze droogvilt techniek kun je zowel gebruiken voor zichtbare als onzichtbare reparaties. Persoonlijk ben ik groot fan van zichtbare reparaties met een contrastkleur maar het kan ook leuk zijn wanneer je de reparatie amper terug kan vinden. Mix voor extra camouflage verschillende kleuren wol of zelfs vezels die bij het pillenpluizen los zijn gekomen.

1. Leg het kledingstuk binnenste buiten met het gaatje in het midden op de borstel.
2. Leg een klein stukje lontwol op de borstel, als een soort pleister.
3. Plaats de viltnaald met de naald naar buiten in de houder en begin met prikken in de lontwol, door de kleding heen, in de borstel.
4. Als het vervilten begint, draai je het kledingstuk om en prik je de lontwol weer ‘terug’.
5. Herhaal dit totdat er een stevig stukje vilt ontstaat dat aan beide kanten glad is.

 

Wol borstelen

Wollen pakken, rokken, jurken en jassen van fijne geweven wol kunnen flink opknappen van een goede borstelbeurt. Met borstelen verwijder je stof, vuil, haar en pluisjes en stelt een was of stoombeurt flink uit. Sommige zweren er zelfs bij elke dag te borstelen, maar nooit te stomen of wassen! Leg het kledingstuk op een zachte maar gladde ondergrond en borstel  – als er een richting is – tegen de richting van het weefsel in of gewoon van links naar rechts.

Een ferme veegbeweging is goed, maar zet niet te veel druk. Laat de borstelharen het werk doen. Herhaal dit, maar ga nu met de weefrichting mee of van onder naar boven. Als je een vlek hebt kun je de borstel en het kledingstuk een beetje vochtig maken en de vlek weg borstelen. Probeer het altijd eerst op een onzichtbare plek.

 

Haaltjes ophalen

Soms blijf je ergens achter hangen en heb je een ‘haaltje’ of ‘lus’ in je kleding. Zowel haaltjes in gebreide of geweven stoffen kun je makkelijk terug halen met de haaltjes naald.

Masseer eerst de stof rondom de haal in alle richtingen, door hem tussen je vingers te nemen en zachtjes alle kanten op te rekken totdat de stof er glad en zonder oneffenheden uit ziet. Prik de punt van de haaltjesnaald in de stof op de plek waar het haaltje naar buiten komt. Laat de naald naar binnen glijden en draai hem zachtjes rond wanneer het ruwe gedeelte door de stof gaat. Op die manier pak je de haal op en trek hem mee naar binnen.

 

GA VOOR MEER UITLEG NAAR DE WEBSITE VAN FOEKJE FLEUR ZELF, ZIJ HEEFT OOK HANDIGE INSTRUCTIE FILMPJES!

 

Over Foekje Fleur

Foekje Fleur is een Nederlandse ontwerpster die objecten maakt die functioneel zijn en toch ruimte bieden voor nadenken. Haar aantrekkelijke en kleurrijke ontwerpen lijken op het eerste gezicht speels, maar zijn in feite geïnspireerd op serieuze onderwerpen als milieuvervuiling en dierenrechten. Ze werkt en woont in Rotterdam en is bekend geworden met haar wonderschone flesvazen van porselein.

 

 

Merk / Designer
Foekje Fleur

Materiaal
Divers

Terug naar overzicht
© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss